condus de profesor: CAMELIA MUNTEANU


       Pianul, alaturi de clape, este instrumentul a carui studiere poate fi inceputa de elevi inca din clasa I, sau chiar mai devreme. Data fiind varsta mica a elevului, studiul pianului indeplineste cel putin doua functii:
 • cunoasterea instrumentului, ca mijloc al educatiei muzicale si ulterior, auxiliar al studierii muzicii, in ipoteza ca elevul va opta pentru alt instrument sau o alta specialitate muzicala;
 • studierea instrumentului, in scopul orientarii elevului spre desavarsirea sa ca pianist.

 •        Intrucat la vasta la care copiii vin la Palatul National al Copiilor nu se poate face o prognoza certa asupra dinamicii dezvoltarii ulterioare, am prevazut un program minimal in ipoteza primei directionari in evolutia elevului, si un program maximal pentru elevii a caror dotare muzical-pianistica le da posibilitatea sa-si insuseasca cunostintele la cel mai inalt nivel.
         Obiectivele Clasei de Pian se refera la problemele fundamentale, indispensabile însusirii cunostintelor teoretice muzicale, si în special, formarii deprinderilor pianistice.
         Evident, in paralel cu pianul, se vor preda si notiuni de teorie muzicala, solfegiu si uneori dictat, ca discipline separate, dar ponderea cea mai mare o vor avea obiectivele din categoria celor psihomotorii, accentul fiind pus pe formarea posturii pianistice, chinestezia digitatiei si formarea deprinderilor de corelare a miscarilor mainilor si degetelor, conform cerintelor pe care le reclama executia fiecarei piese muzicale.
         In functie de necesitatile fiecarui elev in parte, se va alege tehnologia didactica, avandu-se grija sa se selectioneze mijloacele si metodele cele mai adecvate situatiei ivite si evolutiei fiecarui elev.
         Obiectivele stabilite la clasa vor fi urmarite in permanenta, evaluandu-se randamentul elevului prin probe practice, iar in functie de problematica ivita, se va stabili metodologia rezolvarii lor. Repertoriul va fi insotit in procesul de predare de mijloacele de invatamant necesare (discuri, casete, casete video, etc.), necesare de pilda, exemplificarii unei anumite interpretari.
         Organizarea si realizarea Concursului National „Marele Premiu” si participarea ca si pana acum la diverse competitii interne si internationale, fac de asemenea parte din activitatea clasei de pian care, de la infiintare, se mandreste cu foarte multe diplome obtinute de elevii acestui cerc.