Ansamblul folcloric “Romanasul” reprezinta foarte exact notiunile de “unitate in diversitate” : unitate cu privire la planul de activitate structurat pe semestre si an scolar, unitate cu privire la modalitatea de a reprezenta scenic ceea ce se studiaza la clasa, unitate cu privire la conceptia pedagogica ; diversitatea este cea care, paradoxal, leaga ansamblul -vârste diferite, temperamente diferite, compartimente diferite, toate “topite” intr-o idee de baza, pastrarea legaturilor cu arta populara traditionala.
       Dispunand de o dotare medie, avand însa 6 profesori talentati si cu o mare experienta, “Romanasul” este un ansamblu folcloric reprezen- tativ, cu un program de spectacol bogat, ce cuprinde muzica si dansuri din toate regiunile mari ale României: Banat, Transilvania, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia.
       In cele trei sectiuni ale ansamblului folcloric “Romanasul” , se studiaza muzica instrumentala, muzica vocala si dans folcloric, cu copii intre 6 si 18 ani, pe grupe de incepatori, avansati si performanta. Si pentru ca suntem deschisi mereu spre ce apare nou si valoros, de 3 ani functioneaza si o subsectie instrumentala, cea de clape electronice.
       Cartea de vizita a ansamblului folcloric “Romanasul” este impresionanta: turnee in toata Europa, în câteva tari din bazinul Mediteranei, in Asia si Africa, inregistrari radio si video, spectacole in tara, dar mai ales la sediul Palatului National al Copiilor din Bucuresti.
       Satisfactia muncii de profesor nu vine imediat, dar urmarind in timp evolutia absolventilor nostri, vedem clar ca unora le-am oferit o meserie, fiind astazi oameni de baza în ansambluri folclorice profesioniste ca “Ciocarlia”, al Ministerului de Interne, “Doina” al Ministerului Apararii Nationale, Orchestra Radio, altora le-am deschis o fereastra spre sufletul poporului roman, care si la bucurie si la durere are alaturi muzica populara: de la bocet la cantecul de petrecere, de la doina de jale, la hora cu chiuituri.